Meny
 

Panna Cotta og jordbær

Panna Cotta, Italia, Oasen

Panna cotta er en av mine favoritt desserter, veldig enkelt å lage og utrolig godt. Det finnes utallige oppskrifter og varianter av denne desserten. Noen tilsetter bær, kaffe, sjokolade og lignende, men jeg er aller mest glad i den klassiske varianten med vanilje.

Denne oppskriften har jeg fått av mine gode venninner Kalinka og Simonetta som holder matkurs i Toscana. Oppskriften inneholder kun 3 plater gelatin, noe som egentlig er veldig lite. Normalt har man 6 plater gelatin pr liter fløte i panna cotta oppskrifter. Men med 3 plater gelatin blir panna cotta dissende, fløyelsmyk og veldig kremet. Med så lite gelatin bør den serveres rett etter at den er tatt ut av kjøleskap. Skal du tilberede denne desserten til mange gjester og hvis den står fremme i romtemperatur litt før servering ville jeg tilsatt noe mer gelatin. 

 

INGREDIENSER
Panna Cotta

(10 små former) 

 

1 liter kremfølte 

2 dl h-melk 

1 vaniljestang 

3 ss sukker 

3 gelatinplater 

INGREDIENSER
Jordbærsaus

400 gr søte jordbær 

1/2 dl melis 

2 ss sitronsaft 

 

Ha alt i en blender og kjør til du får en glatt saus. Sil og server umiddelbart.  

 

 

SLIK GJØR DU: 

  1. Legg gelatinplater i bløt. Kok deretter opp fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og frø opp i fløten. Når fløte er kokt opp, ta den av varmen. Ha i sukker og rør godt. Ta deretter gelatin opp fra vannet. Press ut alt vann før en tilsetter gelatin oppi fløten. Rør godt.

  2. Tilsett melken og la panna cottan stå i kasserollen en stund for å trekke vaniljesmak. Når den er passelig avkjølt og har romtemperatur, tilrettes den i former eller glass. Det som gjør denne oppskriften så god er at det er lite gelatin i den. Derfor blir den veldig myk og kremet. Det beste er å lage den i glass eller i små skåler. Sett i kjøleskap. Denne kan godt lages dagen før den serveres.

  3. I Toscana serverer de den ofte med varm sjokoladesaus som lages enkelt med å koke opp 2 dl fløte og tilsette en finhakket plate med mørk sjokolade, rør godt og server. På sommeren serveres den med rørte jorbær og jordbærsalat eller bringebær. Begge deler er veldig godt, men min favoritt er nok jordbærsaus og gode jordbær. Dette er veldig friskt og godt.

 

Pynt med deilige søte jordbær.

Buon appetito! 

- Geir Andrè

 

Sist endret - 20 august 2019