Meny
 

Panzanella med en twist

Min kjærlighet til Italia startet i Toscana, så denne regionen betyr veldig mye for meg. Mennesker fra hele verden valfarter til denne regionen for å oppleve de flotte åssidene, verdenskjente vinmarker i Chianti, kunst, historiske byer og ikke minst maten.

Panzanella med en twist

Foto: Kristoffer Vincent Hansen 

En varm sommerdag i Toscana

Denne gangen vil jeg lage en klassisk toscansk sommerrett som får meg til å tenke på en varm sommerdag i Toscana. Det toscanske kjøkken inneholder mange tradisjonelle retter som ofte er grønnsakbasert. Tilbake i historien var det mange fattige bønder i regionen og de måtte bruke de ingrediensene de hadde tilgjengelig. Panzanella er en av de rettene som ble brukt for å benytte seg av brød fra dagen i forveien i tillegg til å benytte seg av grønnsaker fra hagen. Brødet fungerer som en svamp og trekker til seg gode smaker fra tomatene, oljen og eddik. Det finnes utallige versjoner og oppskrifter på denne retten, men det som er felles for alle er at det inneholder brød og tomater. Min versjon er en som kan brukes både til fest og til hverdags.

INGREDIENSER 
4 personer

  • 8 stk plommetomater
  • 10 stk oransje tomater, små
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk grønn paprika
  • 2 stk rødløk
  • 6 fedd hvitløk

Hva mer trenger jeg? 


  • 15 stk kapers små
  • 10 stk kapers store
  • 15 stk oliven uten stein, av god kvalitet
  • 1,5 dl olivenolje
  • 0,5 dl rødvinsedikk
  • 12 stk Ansjosfilet

 

              Har du husket.. 


  • 2 stk laurberblad
  • 1 ss sitronsaft
  • Ristede pinjekjerner
  • Salt og pepper
  • Krutonger av focaccia, eller annen type brød
  • Basilikum

 

SLIK GJØR DU:

  1. Start med å sylte rødløk og hvitløk. Kok opp olivenolje, rødvinseddik, sitronsaft og litt salt og pepper sammen med laurbærblad.
  2. Når syltelaken har kokt opp tilsetter du rødløk som er skjært i litt grove skiver og hele fedd med hvitløk. La dette trekke i den varme syltelaken. Dette kan stå i kjøleskapet i flere dager, så ofte lager jeg en stor porsjon som står i kjøleskapet klar til bruk i salater.
  3. Smør paprika inn med litt rapsolje og brenn skallet på en gassbrenner eller steik på høy varme i ovn. En vil at skallet skal bli brent. Når skallet har blitt svart legger du det i en plastpose eller i en skål med plastfilm over. La de trekke litt. Etter noen minutter er skallet lett å ta av. Grunnen til at en gjør dette er for å få frem søtsmaken i paprikaen. Dette gir en helt annen smak enn rå paprika.
  4. Deretter skjærer du opp tomter i båter og den grillede paprikaen i skiver. Spre det utover på en tallerken slik at alle ingredienser blir blandet sammen. Ha over den syltede løken, og bruk litt av syltelaken som dressing. Pynt med kapers, oliven, ansjos, pinjekjerner og basilikum.

Dette er en deilig rett som kan nytes med et godt glass rosevin. Buon appetito!
- Geir Andrè

Foto: Kristoffer Vincent Hansen 

Sist endret - 03 juli 2019