Sportsbutikkenes beste og mest personlige tips

Fersk sykkelfantom, ivrig turgåer, eller kajakkentusiast? Klar for en tur i flotte og nærliggende omgivelser, eller lysten på en lenger oppdagelsesferd?

Uansett hva og hvor du skal, behøver du ikke reise langt for å finne det du trenger – og hente inspirasjon til å begi deg ut på sesongens spreke eventyr.

På Oasens tre sportsbutikker har sporty nyheter virkelig gjort sitt inntog for sesongen.

På Norrøna står en smilende Store Manager Marius (34). Her henger bekledningen som ikke bare ser bra ut, men som er nøye gjennomtenkt til ytterste detalj for ulike aktiviteter og formål.

Produktene våre har merkenavn oppkalt etter ulike steder i Norge. Fra klatretøy med navn Trollveggen, til merkene Fjørå og Skibotn som er oppkalt etter noen av landets beste sykkelsteder, forklarer Marius, som selv er hekta på sykling.

– Alle våre ansatte driver selv med ulike aktiviteter på fritiden. Vi har fiskere og jaktspesialister, snowboardkjørere, surfere, og drevne toppturentusiaster. Og vi bruker selv det vi selger i butikken. Det gjør at vi er genuint kjente med produktene, og interesserte i å finne frem akkurat det kunden trenger til sitt formål, sier Marius, som har drevet med downhillsykling siden han var 7 år.

En fantastisk hobby, som har fått et større miljø de siste årene. Det gir mye adrenalin, frisk følelse av å være i naturen, og kan gjøres både alene og sammen med andre, forteller Marius, som ser alt fra barn til godt voksne folk i løypene.

Han har flere tips til andre som ønsker å prøve den kjekke aktiviteten, som det fremover er høysesong for.

– Liarlund i Kopervik og Djupadalen er blant favorittstedene å sykle. Særlig Liarlund har enormt mange kjekke løyper og stier, både for nybegynnere og mer viderekomne. Hafjell, Trysil og Hemsedal har også løyper for det utenom skisesongen – det er helt magisk.

Hva trenger syklisten?

Terreng- eller landeveissykling; uansett er riktig bekledning og utstyr svært viktig for en best mulig opplevelse.

Våre serier Fjørå og Skibotn er perfekt for sykling. Fjørå har for eksempel lommer som er svært praktiske for sykkelturen, og sokker som har korrekt lengde for sykling. Fjørå-sekken har god beskyttelse, og rom til det du trenger.

Ellers anbefaler Marius generelt plagg som er vannavisende, puster godt og har god mobilitet. Selv er han godt rigget for sesongen, og har sikret seg flere ting i egen butikk – men også fra XXL Oasen.

– Jeg har kjøpt diverse sykkelutstyr der også, blant annet nye pedaler. Det er veldig kjekt å kunne ta turen til XXL og få tak i god hjelp og nødvendige ting der også, smiler Marius.

Ikke undervurder det lokale og nære!

På XXL Oasen er varehussjef Martin (28) i full gang med å hjelpe en kunde. Her er det travle dager, med kommende høysesong for mange aktiviteter.

– Nå er det blant annet starten av sykkelsesongen, fotballcuper, turer i skog, mark og fjell. Og mange skal feriere hjemme og i nærområdet fremover, sier Martin.

Selv har han mange friske hobbyer, men friluft og fluefiske er blant favorittene. Han har flere råd til andre som skal ut i naturen fremover.

– Ikke undervurder det lokale og nære! Vi har så mye fint lokalt, og du kan komme langt med bil og et telt. Sveio, Etnefjellene, Suldal og Vindafjord har mange flotte områder. Ta med deg kajakken, fiskestanga, eller bare en hengekøye og et måltid, sier Martin, som selv elsker å fiske ørret og sjøørret i Sveio og Vindafjord.

Tips til “nybegynneren”

Den ivrige varehussjefen forteller om flinke kolleger som er ansatt for å hjelpe med helt spesifikke ting i butikken.

– Her jobber man konkret med hver sin ting. Besøker du for eksempel Villmarksavdelingen, finner du ansatte med spisskompetanse på akkurat det. Trenger du hjelp med sykkelen, har vi et eget sykkelverksted med dyktige reparatører.

Han elsker når det kommer inn kunder som er nybegynnere innen en hobby, og som har mange spørsmål.

– Det er kjekt å hjelpe alle, men kanskje særlig de som trenger et sted å starte. De blir så engasjerte og takknemlige av å snakke med noen som kan det, smiler Martin, som har flere tips til “nybegynnerne”:

– Sett deg opp et estimat på forhånd, og bruk litt tid i forkant av handelen. Tenk totalopplevelse: du trenger for eksempel gode sko, men det hjelper ikke med en bukse som gir gnagsår i lysken. Mange investerer gjerne i én god ting, men glemmer resten. Tenk over hva som kan dekke hele behovet.

Råd til de mer erfarne

Med de litt mer viderekomne kundene, syns Martin det er svært gøy å dele erfaringer.

– Ta med deg kunnskapen du allerede har. Kanskje du har gjort deg noen erfaringer med enkelte produkter, og vil prøve noe annet eller diskutere andre løsninger. Kom innom og del kunnskapen med oss!

Dette bør turgåeren kle seg i

På Intersport treffer vi blant andre butikksjef Cato (36) og kollegaen Katrine (34). Her er det full

aktivitet, med Katrine som rigger til vårnyheter, og Cato som sitter på huk og reparerer en sykkel.

Begge er selv glade i friluftsliv, og elsker å gå turer.

Jeg er veldig glad i Sør-Karmøy, med Sålefjell og ulike løyper på Åkra. Her er det mange, flotte turstier i skog og mark, forteller Cato.

I tillegg har han fått mange turopplevelser i hele Norge de siste årene, blant annet marmorgrottene i Trollkyrkja på Nordmøre.

– DEN opplevelsen! Her anbefaler jeg virkelig folk å ta turen, om man vil gå en flott tur med et spektakulært skue.

Og hva anbefaler turentusiasten av bekledning?

– Godt ullundertøy, både oppe og nede. Det er både varmt og puster godt, og setter ikke lukt. Lett og

god kvalitetsfleece anbefales også, i tillegg til en vind- og vanntett jakke.

Godt fottøy tilrettelagt til underlag og formål er også svært viktig.

– Her har vi ansatte som er svært dyktige på akkurat fottøy. De kan hjelpe med å finne riktig sko for akkurat din fot, og til det du skal ut på. Våre ansatte har ansvar for forskjellige ting, og sitter med god fagkunnskap på ulike felt.

Gode måltid i naturen

Én av dem er kollegaen Katrine. I likhet med Cato, er også hun glad i å gå turer. Hun merker særlig stor kundeinteresse for én kategori om dagen.

– Alt vi har i “kok og spis”-kategorien, som turmat og tilbehør! Særlig de enormt gode brennerne vi har inne, slik som brenneren fra MSR. Det tar knappe 4 minutter å koke opp 1 liter vann – perfekt hvis du er på tur med flere!

På Intersport gjøres det alltid en god behovsanalyse når kunden kommer innom og ber om tips til tur eller andre aktiviteter.

– Vi er her for å gi råd, både til nybegynnere og den mer viderekomne. Uansett skal man få en best mulig opplevelse med turen eller aktiviteten man skal bryne seg på.