Italienske sommerretter du lett kan lage i helgen

Tallerken med blåskjell som anrettes
Foto: Kristoffer Vincent Hansen
Blåskjell i gryte og i en tallerken med basilikum i bakgrunnen
Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Som kokk har Geir André Sjursen alltid hatt en stor kjærlighet for det italienske kjøkken, og deler gjerne sine beste tips med deg som vil imponere i helgen.

Geir André Sjursen reiser til Italia flere ganger i året for å hente inspirasjon til nye kulinariske opplevelser for alle sine gjester.

Til helgens måltid har han gode tips, enten man har invitert gjester eller bare vil hygge seg litt ekstra. Server hvitvinsdampede blåskjell etterfulgt av den friske desserten Semifreddo con mandorle. Selv om det kan høres litt vanskelig ut, er det faktisk lekende lett.

Hvitvinsdampede blåskjell

Denne oppskriften er både enkel og god. Hva med hvitvinsdampede blåskjell til helgekosen? Dette er noe de fleste vil like og som en raskt kan bli hekta på.

Ingredienser for 4 personer

  • 1 nett blåskjell
  • 2 dl hvitvin
  • Olivenolje
  • Persille
  • 15 stk sherry tomat
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stk vårløk
  • 1 stk rødløk
  • 2 ss saft av fersk sitron
  • Basilikum

Slik gjør du

  1. Start med å skylle og vaske blåskjellene. Kast skjell som er knust og som ikke lukker seg når du skyller de i vann.
  2. Ha olje i en gryte og fres rødløk og hvitløk til den blir gyllen. Ha i de vaskede blåskjellene og hvitvin, og ta deretter på et lokk for å gi det et oppkok.
  3. Når det har startet å dampe tilsetter du delte sherry tomater, hakket vårløk og litt sitronsaft før du tar på lokket igjen. Når skjellene har åpnet seg er det klart. Dryss på litt finsnittet persille og pynt med basilikum før servering. Server gjerne med litt nystekt focaccia og hvitløksmajones.
Buon appetito!

- Geir André

Blåskjell i gryte og i en tallerken med basilikum i bakgrunnen
Foto: Kristoffer Vincent Hansen
Dessert av iskake og karamellsaus delikat anrettet på en tallerken
Foto: Kristoffer Vincent Hansen
Dessert av iskake og karamellsaus delikat anrettet på en tallerken
Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Semifreddo con mandorle

Semifreddo smakte jeg første gang i Toscana. Jeg fikk denne desserten servert av kokken Massimo Di Fulvio som er kjøkkensjef på restauranten hos vinprodusenten Castell In Villa. Dette er en lett og luftig is som enkelt kan lages uten iskremmaskin!

Semifreddo betyr halvfryst på Italiensk og derfor bør den serveres delvis tint. Da smelter den bare i munnen. Isen kan tilsettes sjokolade, bær, krokan eller den miks en selv kunne ønske og etter hva som er i sesong.

En enkel og deilig dessert du lett kan lage i helgen!

Ingredienser semifreddo

  • 4 eggeplommer
  • 4 eggehvite
  • 4 ss sukker
  • 1 vaniljestang
  • 0,5 ts salt
  • 3 dl fløte
  • Sitron
  • 200 gr mandler (uten skall)

Ingredienser karamellsaus

  • 200 gr sukker
  • 1/2 dl vann

Slik lager du semifreddo

  1. Start med å finne frem alle ingredienser. Pisk sukker, eggeplomme og frø fra en vaniljestang til en luftig eggedosis.
  2. I mellomtiden pisker en krem luftig i en annen bolle. Deretter pisker du eggehvite stiv, tilsett salt når den piskes. Nå har du tre boller: en med eggedosis, en med pisket krem og en med stivpisket eggehvite.
  3. Vend inn pisket krem i bollen med eggedosis. Til slutt vender du inn de stivpiskede eggehvitene. Ha i hakkede mandler og litt zest fra sitron (zest= fint raspet skall fra sitron). Det holder med en liten spiseskje zest av sitron siden dette bare skal være som krydder og smaksforsterker.
  4. Ha bakepapir eller plastfolie i en brødform. Hell isen over i brødformen og dekk til med plastfolie. Sett i frys. Ta den ut en liten stund før servering. Den skal serveres halvtint.

Slik lager du karamellsaus

  1. Ha sukker i en kasserolle. Smelt sukker til det er gyllenbrunt og ha i stangen fra vanilje. Viktig at karamell ikke blir for mørk eller brent, da vil den smake bittert.
  2. Tilsett vann og kok opp. Sil deretter karamellsaus. Avkjøl før servering. Blir karamellsaus for tykk er det bare til å koke den opp igjen og tilsette litt mer vann.
  3. Pynt med hakkede mandler og pistasj.
Buon appetito!

-Geir André