Dette er interiørtrendene i vår – slik får du stilen

Eklektisk stue fullt av møbler og antikviteter

I 2023 kan du la deg forføre av fargerike mønstre, blande stilarter eller gå for myk minimalisme. Hvilken av vårens trender foretrekker du?

Former, farger og mønstre er i vinden som aldri før. Denne våren vender vi blikket mot Europa, og tradisjonelt kunsthåndverk og husflid. Vi foretrekker produkter av god kvalitet, helst hjemmelaget eller fra lokale produsenter.

– Røtter, varme og trygghet er veldig viktig for samfunnet generelt i vår. Det er ting vi er opptatte av, sier interiørstylist Christine Hærra i Drømmefabrikken.

Er du glad i ting og elsker å mikse ulike stilarter, er den eklektiske stilen verdt å sjekke ut. Trives du best med færre ting og rene linjer, kan du sørge for å myke opp den minimalistiske trenden med myke former denne våren.

Og uansett hva du lar deg inspirere av, så kan du enkelt gjøre vårlige forandringer i hjemmet ved å tilføre nye tekstiler. Skap et frydefullt interiør ved hjelp av gardiner, duker og puter, og ikke minst et av vårens hotteste innslag – mønstrete lampeskjermer i tekstiler av alle slag.

Her er tre interiørtrender for våren 2023:

Gi plass til gamle tradisjoner med folkloretrenden

Håndbroderte tepper, tekstiler med rosemønstre, hjemmestrikkede gensere i mønsterstrikk, flettede kurver og rosemalte møbler: Folklore er tilbake for fullt!

Denne trenden kommer ifølge interiørstylisten til å bli stor framover. Krigen i Ukraina har nemlig rettet blikket vårt mot Europa og europeiske håndverk- og husflidtradisjoner. Gjør som grevinne Alexandra Tolstoy og heng vevde tepper på veggene, ta fram rustikke keramikkfat og -kopper og håndsydde sengetepper.

– Denne trenden kan du innlemme overalt i huset, fra mønstre på et glass, til gardinstoff og tepper på gulvet i en fin miks, forteller Christine.

Skal du invitere til middag eller dekke på til fest, kan du innlemme elementer fra folklorestilen i borddekkingen med en miks av mønstre og farger.

– Bruk for eksempel en rutete duk, og dekk på med stripete tallerkener og blomstrete kopper, råder interiørstylisten.

Eklektisk og blandet

Eklektisk betyr utprøvende og søkende, og kjennetegnes ved å blande stiler og bruke alle tidsepoker i samme interiør, uavhengig om det er 70-tallet eller rokokko. Christine er selv en inspirasjonskilde for denne stilarten, men tipser også om Ben Pentreath, Luke Edward Hall og svenske Beata Heuman.

Det typiske for den eklektiske stilen er en overflod av ting, nøye komponert for å passe sammen.

– Det samme gjelder fargene. Selv om det ser ut som om det er fritt vilt, er interiøret ofte utrolig gjennomarbeidet.

Skap stilen ved å bruke fargede stearinlys i forskjellige lysestaker, pynt med coffee table-bøker og miks grafiske og blomstrete mønstre. Tekstiler i naturmaterialer som ull, silke, bomull og lin tilfører stilen det hjemmekoselige og lune preget.

Det samme gjør en av vårens store trender, nemlig lampeskjermer av tekstil. Bruk en lampefot du allerede har og kjøp en ny lampeskjerm, eller kjøp en lampefot og lag din egen skjerm. Uansett vil det skape god stemning i hjemmet.

– Utover våren er blomster i alle slags former aktuelt, både i vaser og på mønstre. Dyrk gjerne også dine egne blomster. Den største og heteste blomstertrenden er nok Dahlia og georginer, sier Christine.

Minimalisme med myke kanter

Som kontrast til den eklektiske stilen, finner vi minimalismen. Dette er stilen for deg som liker det elegant, praktisk og enkelt.

Mens denne stilarten for noen år siden var preget av kjøligere farger og kantete gjenstander, er det nå en mildere og snillere minimalisme som rår.

– Minimalismen oppleves mykere med bruk av pasteller, teksturer og avrundede former, forklarer Christine.

Lys, luft og lette farger er stikkordene. Innred med lyse gardiner og puter som er ensfargede eller med enkelt mønster. Og ta i bruk håndflettede lampeskjermer og oppbevarings- og skittentøyskurver.

– Har du et gammelt bord i lyst tre, passer det fint inn. Ikke minst er rotting- og bambusmøbler fra 80-tallet inn igjen.